Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

ΕΞΩΔΙΚΗ ΟΧΛΗΣΗ – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ- ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ – ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗΣ & ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΠΡΟΣ ΚΑΘΕ ΑΡΜΟΔΙΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΑΡΧΗ
ΕΞΩΔΙΚΗ ΟΧΛΗΣΗ – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ- ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ – ΔΗΛΩΣΗ

Της Πρωτοβάθμιας Συνδικαλιστικής Οργάνωσης με την επωνυμία «ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΠΕΝΤΑΕΤΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ & ΣΥΜΒ/ΧΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ», που εδρεύει στην Κομοτηνή (Περιφερειακή Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης – ΒΙΠΕ Κομοτηνής, Τ.Κ: 69100), όπως αυτή νόμιμα εκπροσωπείται.
ΠΡΟΣ
1. Το Ελληνικό Δημόσιο όπως αυτό νόμιμα εκπροσωπείται από τον Υπουργό των Οικονομικών,  που κατοικοεδρεύει στην Αθήνα.
2. Το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, όπως νόμιμα εκπροσωπείται από τον κατοικοεδρεύοντα στην Αθήνα Υπουργό.
--------------------
 Όπως γνωρίζετε πολύ καλά, δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 15 του Ν. 3938/2011 «Σύσταση Γραφείου Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ Α΄ 61/31.3.2011) συστάθηκε στο Πυροσβεστικό Σώμα ιδιαίτερη κατηγορία προσωπικού με την ονομασία «Πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης», που καταλαμβάνουν επί θητεία οργανικές θέσεις του Πυροσβεστικού Σώματος και οι οποίοι προσλαμβάνονται με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου για πενταετή θητεία. Στις διατάξεις δε της παραγράφου 15 του άρθρου 15 του Ν. 3938/2011 , ορίστηκε ότι οι μηνιαίες αποδοχές των Πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης είναι αυτές που λαμβάνουν οι εποχικοί πυροσβέστες, οι οποίοι συνδέονται με το Πυροσβεστικό Σώμα με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, ανάλογα με τα έτη υπηρεσίας τους και την οικογενειακή τους κατάσταση.
Το νομίμως συσταθέν και λειτουργούν πρωτοβάθμιο σωματείο μας έχει μέλη του κι εκπροσωπεί και τους εν ενεργεία Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης που  συνδέονται με το Πυροσβεστικό Σώμα με υπαλληλική σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου επί πενταετή θητεία, καταταχθέντες στο Πυροσβεστικό Σώμα την 10.2.2012 σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 3708 Φ.300.2/20.1.2012 Απόφαση Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος.
Εν συνεχεία, με την υπ’ αριθμ. οικ. 2/13917/0022 από 17-2-2012 (ΦΕΚ 414 τ. Β΄) Κ.Υ.Α. Υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομικών καθορίστηκαν, μεταξύ άλλων, οι αποδοχές του προσωπικού που απασχολείται στο Δημόσιο με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου.
Με την ως άνω Κ.Υ.Α., που άρχισε να ισχύει από την 1.11.2011 και εφεξής, συγκεκριμένες διατάξεις του Ενιαίου Μισθολογίου, όπως αυτό καθορίζεται με το Ν. 4024/2011 «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενιαίο μισθολόγιο – βαθμολόγιο, εργασιακή εφεδρεία και άλλες διατάξεις του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015» (ΦΕΚ Α΄ 226), επεκτάθηκαν και προς το προσωπικό του Δημοσίου, που απασχολείται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, μεταξύ των οποίων είναι ότι το ανωτέρω προσωπικό δικαιούται τα επιδόματα και τις παροχές που προβλέπονται από τις διατάξεις των άρθρων 15, 16, 17 και 20 του Ν. 4024/2011, εφόσον τηρούνται οι προϋποθέσεις χορήγησής τους.  
Με βάση λοιπόν τις προαναφερθείσες διατάξεις της παραγράφου 15 του άρθρου 15 του Ν. 3839/2011, η επέκταση των μνημονευόμενων στην ως άνω Κ.Υ.Α. διατάξεων του Ενιαίου Μισθολογίου εφαρμόζονται και στους Πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης, οι αποδοχές των οποίων είναι οι ίδιες με αυτές που λαμβάνουν και οι εποχικοί πυροσβέστες που συνδέονται με το Δημόσιο με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου.
Στις διατάξεις δε του άρθρου 15 του Ν. 4024/2011 (ΦΕΚ 226/27.10.2011) «Συντάξεις Δημοσίου, ενιαίο μισθολόγιο-βαθμολόγιο, εργασιακή εφεδρεία και άλλες διατάξεις εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015», προβλέπεται η χορήγηση επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας μέχρι του ποσού των εκατόν πενήντα (150) ευρώ μηνιαίως. Οι δικαιούχοι δε του εν λόγω επιδόματος καθώς και οι όροι και προϋποθέσεις χορήγησης αυτού καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Οικονομικών και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού.
Κατ’ εφαρμογή της διάταξης αυτής εξεδόθη η υπ’ αριθμ. οικ.2/16519/0022 Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β’ 465/24.02.2012), όπως αυτή τροποποιήθηκε δυνάμει της υπ’ αριθμ. 2/31081/0022 Κ.Υ.Α (ΦΕΚ Β’ 1399/30.04.2012), με ισχύ από την 1.5.2012, και με την οποία καθορίστηκε το ύψος του μηνιαίου επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για τους μόνιμους και δόκιμους πολιτικούς υπαλλήλους και υπαλλήλους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου και ορισμένου χρόνου (ΙΔΑΧ-ΙΔΟΧ) του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α. Α’ και Β’ βαθμού ανά κατηγορία και ειδικότητα υπαλλήλου.  Συγκεκριμένα το επίδομα αυτό καθορίστηκε σε τριάντα πέντε (35) ευρώ για τις ειδικότητες της Γ’ κατηγορίας, σε εβδομήντα (70) ευρώ για τις ειδικότητες της Β’ κατηγορίας και σε εκατόν πενήντα (150) ευρώ για τις ειδικότητες της Α’ κατηγορίας, στην τελευταία δε αυτή κατηγορία συμπεριελήφθησαν -μεταξύ άλλων- οι οδηγοί ανοιχτών φορτηγών και βαρέων φορτηγών μεικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων και λεωφορείων και οι χειριστές μηχανημάτων έργου.
  Με βάση τα ανωτέρω, και υπό το δεδομένο ότι τα πυροσβεστικά οχήματα είναι μεικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων, το επίδομα ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας άρχισε να καταβάλλεται και στα μέλη μας, Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης, που προσφέρουν υπηρεσία με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση ως οδηγοί των πυροσβεστικών οχημάτων με μεικτό βάρος άνω των 3,5 τόνων,  από 1.5.2012.
Το εν λόγω όμως επίδομα κατόπιν έκδοσης του με αρ. 2/61891/0022/30.8.2012 εγγράφου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους περικόπηκε, με την αιτιολογία ότι: «Στην αριθμ. Οικ. 2/16519/0022/24.2.2012 ΚΥΑ με την οποία καθορίστηκε το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας της παρ. 1 του άρθρου 15 του Ν. 4024/2011 δεν συμπεριλαμβάνεται η ειδικότητα του πυροσβέστη και ως εκ τούτου οι εν λόγω πυροσβέστες δεν είναι δικαιούχοι του επιδόματος αυτού.» και επεστράφη μάλιστα αυτό αναδρομικά.
Εν συνεχεία, εκδόθηκε το με αριθμό πρωτ. 2/34084/0022 από 10.4.2013 έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (Δ/νση 22η Μισθολογίου) με το οποίο διευκρινίζεται ότι :  «… οι υπάλληλοι ειδικότητας Οδηγών που απασχολούνται ως οδηγοί λεωφορείων, ανοιχτών φορτηγών και βαρέων φορτηγών μεικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων δικαιούνται το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Αντίθετα, οι Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης και οι συμβασιούχοι πυροσβέστες που δεν έχουν την ειδικότητα των οδηγών δεν δικαιούνται το ανωτέρω επίδομα …».
Επίσης, ο αρμόδιος Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και Δημόσιας Τάξης, σε επίκαιρη ερώτηση βουλευτών, σχετικά με το θέμα του επίδικου επιδόματος, δήλωσε στη Βουλή των Ελλήνων (πρακτικά συζήτησης της Βουλής στις 23.5.2013) ότι και οι πενταετείς και οι εποχικοί (πυροσβέστες) αυτό το επίδομα το δικαιούνται, ότι το αίτημα των Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης για λήψη του επιδόματος αυτού είναι δίκαιο και ότι αναζητείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών τρόπος επίλυσης του θέματος αυτού και καταβολής του επίδικου επιδόματος και στους Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης.
Έκτοτε όμως και μέχρι σήμερα, όπως γνωρίζετε πολύ καλά, μολονότι το επίδικο επίδομα έχει ήδη καταβληθεί στους εποχικούς πυροσβέστες, οδηγούς των πυροσβεστικών οχημάτων, για τις αντιπυρικές περιόδους των ετών 2012 και 2013, και παρά τις δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας, σε ουδεμία ενέργεια έχετε προβεί.
Είστε σε θέση δε να γνωρίζετε ότι το επίδικο επίδομα που νομίμως δικαιούνται να λάβουν τα μέλη μας (οδηγοί πυροσβεστικών οχημάτων), και εσείς έχετε την εκ του νόμου υποχρέωση να καταβάλλετε, αποτελούν κι εξομοιώνονται πλήρως με νόμιμες δεδουλευμένες αποδοχές, λαμβανομένου υπόψη δε ότι συνεχίζετε να  προβαίνετε σε κρατήσεις για την ασφάλιση βαρέων και ανθυγιεινών ενσήμων χωρίς όμως ταυτόχρονα αυτοί να λαμβάνουν το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.
Η μέχρι σήμερα παρελκυστική και αδικαιολόγητη τακτική που ακολουθείτε, αρνούμενοι να προβείτε στην καταβολή του ένδικου επιδόματος, παρά τις συνεχείς οχλήσεις μας προφορικές και έγγραφες, πέραν του ότι είναι παράνομη,  δικαιολογημένα εκλαμβάνεται από τα μέλη μας και υπαλλήλους του Π.Σ. ως αδιαφορία, υποβάθμιση της προσφοράς τους στο κοινωνικό σύνολο και ως εμπαιγμό τους.
Σας επισημαίνουμε δε ότι η άρνησή σας να μην προβαίνετε στην καταβολή νομίμων δεδουλευμένων αποδοχών στους δικαιούχους υπαλλήλους του Π.Σ., σε συνδυασμό με την συνεχή μείωση των αποδοχών τους,  επιφέρει στην καθημερινότητα της συντριπτικής πλειοψηφίας των συναδέλφων μας δυσμενείς οικονομικές συνέπειες τόσο για τους  ίδιους όσο και για τις οικογένειές τους, γεγονός που εξ αντανακλάσεως μειώνει την αυταπάρνηση, την αυτοθυσία και τον ζήλο τους για την εκτέλεση της υπηρεσίας τους.
Κατόπιν των ανωτέρω, για άλλη μία φορά σας οχλούμε με την παρούσα, διαμαρτυρόμενο το Σωματείο μας για την παράνομη συμπεριφορά σας έναντι των  μελών μας Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης και υπαλλήλων του Π.Σ. και σας καλούμε όπως άμεσα προβείτε στην καταβολή του επιδόματος αυτού προς τα μέλη μας που το δικαιούνται. Σε διαφορετική περίπτωση σας δηλώνουμε ότι μετά βεβαιότητας τα μέλη μας Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης, οδηγοί πυροσβεστικών οχημάτων, θα αξιώσουν το επίδικο επίδομα αναδρομικά από 1.5.2012 κι εφεξής, απευθυνόμενοι στα αρμόδια δικαστήρια.

Με τη ρητή επιφύλαξη κάθε άλλου νομίμου δικαιώματός μας, αρμόδιος δικαστικός επιμελητής παραγγέλλεται να επιδώσει νόμιμα την παρούσα προς αυτούς στους οποίους απευθύνεται και συγκεκριμένα προς :
1. Το Ελληνικό Δημόσιο, όπως αυτό νόμιμα εκπροσωπείται από τον Υπουργό Οικονομικών που κατοικοεδρεύει στην Αθήνα, και
2. Το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, όπως νόμιμα εκπροσωπείται από τον κατοικοεδρεύοντα στην Αθήνα Υπουργό, για να λάβουν γνώση και να επέλθουν οι νόμιμες συνέπειες αντιγράφοντάς την ολόκληρη στην έκθεση επίδοσης που θα συντάξει.
Επικολλήθηκε ένσημο ΤΠΔΑ 1,15 Ευρώ

   Αθήνα, 27 Δεκεμβρίου 2013
         Η πληρεξούσια δικηγόρος