Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ & ΠΡΟ. του ΠΟ.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ   ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ   ΠΕΝΤΑΕΤΟΥΣ  ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ  &  ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ                 ΑΝΑΤ.  ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ  &  ΘΡΑΚΗΣ

                                ΠΡΟΣ              
   1.  ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΑ.ΣΟ.Κ ΞΑΝΘΗΣ                                                                                                              Κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΑΛΤΟΥΡΟ                      
              dimsaltouros@yahoo.gr                                                                  
                                                                                                                                               

ΑΡ.  ΠΡΩΤ : 13                                                                                         ΚΟΜΟΤΗΝΗ   29/01/2014

ΘΕΜΑ : ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ & ΠΡΟ. του ΠΟ.

Αξιότιμε κύριε Βουλευτά

            Για το θέμα της απορρόφησης των Επιλαχόντων Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης  σας  γνωρίζουμε ότι πριν του παρόντος εγγράφου προηγήθηκαν μερικά ακόμη, που μετά λύπης μας έγινε αντιληπτό ότι οι απαντήσεις που λάβαμε όχι μόνο υπήρξαν φειδωλές αλλά ήταν και πιστά αντίγραφα μεταξύ τους.
       Σε ένα ξεκάθαρο πως  ο Νόμος 3938/2011 και συγκεκριμένα στο Άρθρο 15 παρ. 6 που αρνούνται  πεισματικά να κατανοήσουν, ότι η απορρόφηση του 50% είναι πραγματικότητα και ως Νόμο οφείλουν  να τον εφαρμόσουν.                                                                                                                 Προβλέπεται η απορρόφηση του 50% των Επιλαχόντων Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης από τον ήδη υπάρχον πίνακα σε αναλογία των κενούμενων οργανικών θέσεων έτσι όπως αυτά προκύπτουν κατ' έτος.
    Ας γίνουμε πιο συγκεκριμένοι καθώς τελικά γίνεται αντιληπτό ότι οι νομικοί σύμβουλοι-συνεργάτες  του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη που απαντούν στα έγγραφά μας εθελοτυφλούν. Σας παραπέμπουμε λοιπόν στο πρακτικό ( Άρθρο 40 παρ.1 του Κ.τ.Ε ) της Βουλής των Ελλήνων κατά την ΙΓ΄περίοδο ( Διαρκής Επιτροπή Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης ) , στη σελίδα 29 με όνομα αρχείου CIEP0228.SR1 , όπου σε ερώτηση του Κ. Αντώνη Σκυλλάκου , ο τότε Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη αποσαφηνίζει πλήρως τι ακριβώς εννοεί με το 50% κάλυψη των κενούμενων οργανικών θέσεων στο Πυροσβεστικό Σώμα.
Ακόμα πιο συγκεκριμένα:    " Κύριε Σκυλλάκο, να σας διευκρινίσω.                                                                       Θα προκηρυχθούν 4.000 θέσεις Πυροσβεστών 5ετούς Υποχρέωσης.                                                     Από του χρόνου , μετά την πρόσληψη δηλαδή των 4.000 , από τα οργανικά κενά που θα έχει το Πυροσβεστικό Σώμα, το 50% θα τροφοδοτείται από τη λίστα των αποτελεσμάτων της προκήρυξης που ισχύει για 3ετία, όπως ορίζει ο νόμος και το άλλο 50% θα πάει στη δυνατότητα να προκηρύσσει το Πυροσβεστικό Σώμα σε συγκεκριμένες ειδικότητες για μόνιμο προσωπικό όπως θεωρητικά κάνει μέχρι τώρα .Άλλο το 4.000 και άλλο το 50% των κενούμενων οργανικών θέσεων μετά τους 4.000."
           Και ο Νόμος στον οποίο αναφερόταν ο Υπουργός είναι ο 3938/2011, αποκλειστικά για τους Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης. Κατανοητά μέχρι εδώ υποθέτουμε...Αναζητώντας λοιπόν τον 3938/2011, η αναφορά του Κου Υπουργού Μανώλη Όθωνα μας παραπέμπει στο Άρθρο 15 παράγραφος 6.
<<.........Η Επιτροπή καταρτίζει τους πίνακες επιτυχόντων ανά κατηγορία υποψηφίων με βάση τον αριθμό των μορίων κάθε υποψηφίου.           Οι πίνακες επιτυχόντων ισχύουν για τρία έτη.                               Όσοι προσλαμβάνονται κατά το χρονικό διάστημα της τριετίας αυτής απαιτείται να έχουν κατά το χρόνο πρόσληψης τους τα προσόντα που προβλέπονται από την προκήρυξη, εκτός της ηλικίας την οποία απαιτείται να έχουν κατά το χρόνο λήξης της προθεσμίας υποβολής της αίτησης.                         Με εξαίρεση των αριθμό των προσλαμβανομένων κατά την πρώτη εφαρμογή  του παρόντος νόμου,ο αριθμός των προσλαμβανομένων κατ' έτος δεν μπορεί σε κάθε περίπτωση να υπερβαίνει το 50% του αριθμού των οργανικών θέσεων των μονίμων πυροσβεστών που κενώθηκαν το προηγούμενο από την πρόσληψή τους έτος..........>> 
           Επιπροσθέτως, στα πρακτικά της Βουλής ΙΓ΄περιόδου , Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας , Σύνοδος Β΄, Συνεδρίαση ΣΤ΄, την Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011, στη σελίδα 37 και 38 υφίσταται ο διευκρινιστικός διάλογος μεταξύ του τότε Υπουργού Προστασίας του Πολίτη , Κου Χρήστου Παπουτσή και του αειμνήστου Αθανασίου Νάκου που επίσης αποσαφηνίζει για το 50% που αφορά την απορρόφηση των Επιλαχόντων Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης.
Γίνεται αντιληπτό συνεπώς ότι η συγκεκριμένη διεκδίκηση αποτελεί νόμιμο αίτημα-δικαίωμα από τους Επιλαχόντες του διαγωνισμού. 

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη:

1. Πότε προτίθεστε να προβείτε στην απορρόφηση των Επιλαχόντων Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης?

2. Βάσει των λεγομένων του Κου Όθωνα κατά τη δημιουργία του Νόμου, στο Πυροσβεστικό Σώμα ήδη εισήχθησαν 225 μόνιμοι Πυροσβέστες       που  φοιτούν στη Σχολή των Βιλλίων ήδη.       Προτίθεστε για ανάλογο αριθμό προσλήψεων από τον πίνακα των Επιλαχόντων Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης άμεσα εφαρμόζοντας έτσι το Νόμο που είναι σε ισχύ?


Σας επισυνάπτουμε τα πρακτικά της Βουλής και της διαρκείς Επιτροπής της Βουλής τα οποία σχετίζονται με την επεξήγηση της παρ. 6 του άρθρου 15 του Ν. 3938/2011 .

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων, και αναμένουμε ενέργειες  και ενημέρωση μας 



                                                                       Με τιμή το                                                                                    
                                                        Διοικητικό Συμβούλιο                                                              
                                                                     του Σωματείου
            Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                            Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ  ΙΩΑΝΝΗΣ                                                       ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ   ΙΩΑΝΝΗΣ
    κιν.  6948401282  & 750942                                                                  κιν.  6947402626                     




ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΓ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Β΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ϞΣΤ΄
Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Αθήνα, σήμερα στις 10 Μαρτίου 2011, ημέρα Πέμπτη και ώρα 09.34΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε Ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία της Β΄ Αντιπροέδρου .
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ωραία, συμφωνούμε.
Το λόγο έχει ο Εισηγητής της Πλειοψηφίας κ. Ευτύχιος Δαμιανάκης.


ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ (Υπουργός Προστασίας του Πολίτη): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Δια το τυπικόν του πράγματος, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, θα ήθελα να ενημερώσω το Σώμα για τις ανακοινώσεις, στις οποίες προέβη προηγουμένως ο Υφυπουργός, ο κ. Όθωνας:
Πρώτον, όσον αφορά το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 3 του άρθρου 15 αναδιατυπώνεται ως εξής:
«Το ανώτατο όριο ηλικίας των ως άνω εποχικών πυροσβεστών αυξάνεται μέχρι και το 56ο έτος, εφόσον για κάθε επιπλέον έτος ηλικίας έχουν εργαστεί σε μία αντιπυρική περίοδο, πέραν των προαναφερομένων».
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Μέχρι και.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ (Υπουργός Προστασίας του Πολίτη):  Ναι, μέχρι και το 56ο έτος.
Δεύτερον, το πέμπτο και έκτο εδάφιο της παραγράφου 6 του άρθρου 15 του σχεδίου νόμου αναδιατυπώνονται ως εξής: 
«Όσοι προσλαμβάνονται κατά το χρονικό διάστημα της τριετίας αυτής απαιτείται να έχουν κατά το χρόνο πρόσληψής τους τα προσόντα που προβλέπονται από την προκήρυξη, εκτός της ηλικίας την οποία απαιτείται να έχουν κατά το χρόνο λήξης της προθεσμίας υποβολής της αίτησης. Με εξαίρεση τον αριθμό των προσλαμβανομένων κατά την πρώτη εφαρμογή του παρόντος νόμου ,ο αριθμός των ως άνω προσλαμβανομένων κατ’ έτος, δεν μπορεί σε κάθε περίπτωση να υπερβαίνει το 50% του αριθμού των οργανικών θέσεων των μονίμων πυροσβεστών που κενώθηκαν το προηγούμενο έτος από την πρόσληψή τους». 
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΝΑΚΟΣ: Διαβάστε το ξανά, κύριε Υπουργέ. Με εξαίρεση;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ (Υπουργός Προστασίας του Πολίτη): «Με εξαίρεση τον αριθμό των προσλαμβανομένων κατά την πρώτη εφαρμογή του παρόντος νόμου ο αριθμός των ως άνω προσλαμβανομένων κατ’ έτος…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΝΑΚΟΣ: Ο πρώτος χρόνος;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ (Υπουργός Προστασίας του Πολίτη): Ναι, αυτό εννοεί, την πρώτη προκήρυξη, ο οποίος προβλέπεται από το νόμο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης):  Θα διανεμηθεί και θα το δείτε πιο καλά.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ (Υπουργός Προστασίας του Πολίτη): Όχι, υπενθυμίζω, γιατί ο κ. Νάκος ρώτησε για τη διάταξη.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΝΑΚΟΣ: Ναι, συμφωνούμε, αν κι έχουμε άλλες ενστάσεις.

 ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ (Υπουργός Προστασίας του Πολίτη): Αναφέρεται στη διατύπωση του άρθρου ως έχει. Αναφέρεται στον αριθμό «τέσσερις χιλιάδες».
«…ο αριθμός των ως άνω προσλαμβανομένων κατ’ έτος» -πέραν αυτών, μετά από αυτούς-«δεν μπορεί σε κάθε περίπτωση να υπερβαίνει το 50% του αριθμού των οργανικών θέσεων των μονίμων πυροσβεστών που κενώθηκαν το προηγούμενο έτος από την πρόσληψή τους».


Βουλής των Ελλήνων 
κατά την ΙΓ΄ περίοδο ( Διαρκής Επιτροπή Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης )   
 ( Άρθρο 40 παρ.1 του Κ.τ.Ε )  

   Π/φος                  Δ/φος                   Ημερομηνία                                 Όνομα αρχείου
ΡΟΥΣΟΥ              ΡΟΥΣΟΥ                       28. 2. 11                                     CIEP0228.SR1 


προς ψήφιση , νομίζω ότι ικανοποιεί πρώτα ένα χρόνιο αίτημα ανθρώπων , οι οποίοι προσέφεραν πάρα πολλά κατά τη διάρκεια όλων των χρόνων στην πυροσβεστική υπηρεσία και στις ανάγκες των πυροσβεστικών υπηρεσιών .
                Δεύτερον , αποκαθιστά και ένα κοινωνικό ζήτημα , γιατί πλέον αίρεται η ανασφάλεια αυτών των ανθρώπων και θα μπούν κανονικά ως ενεργοί πυροσβέστες σ΄αυτή τη διαδικασία , με σχέση μάλιστα δημοσίου δικαίου και βεβαίως , όλες οι επιμέρους  ρυθμίσεις , οι οποίες έγιναν , αφορούν παρατηρήσεις όλων των συναδέλφων και η πολιτική ηγεσία τις υιοθέτησε .
Βεβαίως και ψηφίζουμε το άρθρο ως έχει.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΤΗΣ (Πτόεδρος της επιτροπής ) : Το λόγο έχει ο κ. Σκυλάκος 

                 ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΑΚΟΣ (Ειδικός Αγορητής του Κ.Κ.Ε) : Απ΄ ότι έχω καταλάβει ήταν απαίτηση να καθοριστούν ο αριθμός των θέσεων πρόσληψης του προσωπικού αυτού και η απάντηση είναι ότι συνιστώνται 4.000 οργανικές επί θητείας θέσεις. Δεν αναιρείτε αυτό από την 14η παρατήρηση των αλλαγών που κάνετε , όπου λέτε στην παρ. 6 του άρθρου 15 : << Όσοι προσλαμβάνονται κατά το χρονικό διάστημα της τριετίας αυτής , απαιτείται να έχουν κατά το χρόνο πρόσληψής τους , τα προσόντα που προβλέπονται από την προκήρυξη. Σε κάθε περίπτωση ο αριθμός των άνω προσλαμβανομένων κατ΄ έτος , δεν μπορεί να υπερβαίνει το 50% του αριθμού των οργανικών θέσεων των μονίμων πυροσβεστών που κενώθηκαν το προηγούμενο από την πρόσληψή τους έτος >>. 
Όσοι προσλαμβάνονται ως μόνιμοι ή όσοι προσλαμβάνονται με 5ετή θητεία .
Αν είναι για τους 5ετούς , σημαίνει ότι στα 3 χρόνια μετράμε πόσοι βγήκαν σε σύνταξη , πόσοι έφυγαν από το Σώμα .  Μέχρι το 50% αυτών που έφυγαν , δεν συμπληρώνονται 4.000 .

                  ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΟΘΩΝΑΣ ( Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη )      Κύριε Σκυλλάκο, να σας διευκρινίσω. Θα προκηρυχθούν 4.000 θέσεις Πυροσβεστών 5ετούς Υποχρέωσης. Από του χρόνου , μετά την πρόσληψη δηλαδή των 4.000 , από τα οργανικά κενά που θα έχει το πυροσβεστικό σώμα, το 50% θα τροφοδοτείται από τη λίστα των αποτελεσμάτων της προκήρυξης που ισχύει για 3ετία, όπως ορίζει ο νόμος και το άλλο 50% θα πάει στη δυνατότητα να προκηρύσσει το πυροσβεστικό προσωπικό  σε συγκεκριμένες ειδικότητες για μόνιμο προσωπικό όπως θεωρητικά κάνει μέχρι τώρα .  Άλλο το 4.000 και άλλο το 50% των κενούμενων οργανικών θέσεων μετά τους 4.000."


Σ.Δ. : ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ
Βουλής των Ελλήνων 
κατά την ΙΓ΄ περίοδο ( Διαρκής Επιτροπή Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης )  
28 Φεβρουαρίου 2011
 ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΥΝΟΔΟΣ Β΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ϞΣΤ΄   Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011