Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

ΚΑΤΑΘΕΣΗ 3ης ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΛΑΧΟΝΤΩΝ ΜΕ ΤΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΔΡΑΜΑΣ Κ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗ ΣΤΗΣ 17/2/2014 Η ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΑΠΑΝΤΗΘΕΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 6 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014 ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ   ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ   ΠΕΝΤΑΕΤΟΥΣ   ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ    &  ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ  ΑΝΑΤ.  ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ  &  ΘΡΑΚΗΣ

        ΠΡΟΣ              
    1. ΒΟΥΛΕΥΤH ΣΥ.ΡΙΖ.Α ΕΚΜ - Ν. ΔΡΑΜΑΣ                                                                                            Κ.  ΧΡΗΣΤΟ  ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗ                      
         ckaragiannidis@parliament.gr                                                                                                                                                

                                                                                       
   ΑΡ.  ΠΡΩΤ : 23                                                                                       ΚΟΜΟΤΗΝΗ   17/02/2014


ΘΕΜΑ : ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ & ΠΡΟ. του ΠΟ.

Αξιότιμε κύριε Βουλευτά
                                                                                                                                     
  Δεν αμφισβητήθηκε από κανέναν η συνολική προσφορά των Συμβασιούχων Πυροσβεστών όλα αυτά τα χρόνια και στάθηκε ανεκτίμητη η συμβολή τους στην προστασία του περιβάλλοντος όπως και της ανθρώπινης ζωής. Αυτό υπήρξε και η αφορμή της δημιουργίας του Θεσμού του Πυροσβέστη Πενταετούς Υποχρέωσης.
Ρύθμιση που υπήρξε εξαιρετικά σημαντική, συμβάλλοντας καθοριστικά σε όλα τα καθήκοντα του Πυροσβεστικού Προσωπικού και πέραν της δασοπυρόσβεσης και της δασοπροστασίας καθώς στον τομέα αυτό είναι ήδη έμπειροι και δοκιμασμένοι.
Ο νόμος 3938/2011 έχει όλα όσα προβλέπονται προκειμένου να διευθετούνται θέματα που τους αφορούν. Σύμφωνα και με τις τοποθετήσεις των συναδέλφων από όλες τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου είναι μια κίνηση που δικαιώνει τους αγώνες και την προσφορά τους.
Όμως η εφαρμογή του μετά από 2 περίπου έτη δεν είναι αυτή που θα έπρεπε να είναι καθώς "παραβλέπεται" το άρθρο 15 της παρ. 6 που προβλέπει την απορρόφηση του 50% από τον πίνακα των Επιλαχόντων Πυροσβεστών που ισχύει για 3 έτη.
Πιο συγκεκριμένα:
 <<.........Η Επιτροπή καταρτίζει τους πίνακες επιτυχόντων ανά κατηγορία υποψηφίων με βάση τον αριθμό των μορίων κάθε υποψηφίου. Οι πίνακες επιτυχόντων ισχύουν για τρία έτη. Όσοι προσλαμβάνονται κατά το χρονικό διάστημα της τριετίας αυτής απαιτείται να έχουν κατά το χρόνο πρόσληψης τους τα προσόντα που προβλέπονται από την προκήρυξη, εκτός της ηλικίας την οποία απαιτείται να έχουν κατά το χρόνο λήξης της προθεσμίας υποβολής της αίτησης. Με εξαίρεση των αριθμό των προσλαμβανομένων κατά την πρώτη εφαρμογή  του παρόντος νόμου,ο αριθμός των προσλαμβανομένων κατ' έτος δεν μπορεί σε κάθε περίπτωση να υπερβαίνει το 50% του αριθμού των οργανικών θέσεων των μονίμων πυροσβεστών που κενώθηκαν το προηγούμενο από την πρόσληψή τους έτος..........>>
Οι τοποθετήσεις όλων των βουλευτών όπως αυτά υπάρχουν στα πρακτικά της συζήτησής τους , δεν βοήθησαν τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη ώστε να κάνει πράξη την παραπάνω παράγραφο. Θα θέλαμε να αποσυμφορήσουμε τη μνήμη του και να εμπλουτίσουμε τη γνώση του στο συγκεκριμένο ζήτημα κάνοντας μια αναδρομή στα πρακτικά της Βουλής , Β΄ Σύνοδος της ΣΤ΄ Συνεδρίασης την Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011 . Συγκεκριμένα στη σελίδα 37 και 38 όπου ο διάλογος μεταξύ του αειμνήστου Κου Αθανάσιου Νάκου, βουλευτή της Ν.Δ και του τότε Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Κου Χρήστου Παπουτσή, αποσαφηνίζει τη διαδικασία πρόσληψής τους ανά έτος και όταν υφίστανται κενές οργανικές θέσεις.
Εδώ και 2 έτη πέρα από την κάλυψη των κενών θέσεων που προέκυψαν στους ήδη διοριζόμενους Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης δεν πραγματοποιήθηκε η κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων που δημιουργήθηκαν στο Πυροσβεστικό Σώμα παρά μόνο από 225 μόνιμους Πυροσβέστες που στην παρούσα φάση εκπαιδεύονται στη Σχολή των Βιλλίων.  Συνεπώς θα έπρεπε ήδη να έχενε προβεί στην πρόσληψη 225 επιπλέον Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης από τον πίνακα των Επιλαχόντων που βρίσκεται σε ισχύ για ένα έτος ακόμη.
Επίσης ακόμη πιο διευκρινιστική υπήρξε η τοποθέτηση του τότε Υφυπουργού Κου Όθωνα όταν ρωτήθηκε για το συγκεκριμένο ζήτημα της απορρόφησης. Σας παραπέμπουμε λοιπόν στο πρακτικό ( Άρθρο 40 παρ.1 του Κ.τ.Ε ) της Βουλής των Ελλήνων κατά την ΙΓ περίοδο (Διαρκής Επιτροπή Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης), στη σελίδα 29 με όνομα αρχείου CIEP0228.SR1 , όπου σε ερώτηση του Κ. Αντώνη Σκυλλάκου , ο τότε Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη αποσαφηνίζει πλήρως τι ακριβώς εννοεί με το 50% κάλυψη των κενούμενων οργανικών θέσεων στο Πυροσβεστικό Σώμα.
Ακόμα πιο συγκεκριμένα:
 " Κύριε Σκυλλάκο, να σας διευκρινίσω.                        
 Θα προκηρυχθούν 4.000 θέσεις Πυροσβεστών 5ετούς Υποχρέωσης. Από του χρόνου , μετά την πρόσληψη δηλαδή των 4.000 , από τα οργανικά κενά που θα έχει το Πυροσβεστικό Σώμα, το 50% θα τροφοδοτείται από τη λίστα των αποτελεσμάτων της προκήρυξης που ισχύει για 3ετία, όπως ορίζει ο νόμος και το άλλο 50% θα πάει στη δυνατότητα να προκηρύσσει το Πυροσβεστικό Σώμα σε συγκεκριμένες ειδικότητες για μόνιμο προσωπικό όπως θεωρητικά κάνει μέχρι τώρα .Άλλο το 4.000 και άλλο το 50% των κενούμενων οργανικών θέσεων μετά τους 4.000."

Βάσει όλων των παραπάνω ερωτάται ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη Κος Νικόλαος Δένδιας :

1. Θα τηρηθεί ο Νόμος 3938/2011 ώστε να προβείτε στην απορρόφηση των Επιλαχόντων Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης?

2. Αν ναι, πότε εικάζετε ότι θα είναι εφικτή η πρόσληψή τους καθώς πολύ σύντομα θα κληθεί το Πυροσβεστικό Σώμα να φέρει σε πέρας άλλη μία δύσκολη αντιπυρική περίοδο όπως εικάζεται.

3. Βάσει των λεγομένων του Κου Όθωνα κατά τη δημιουργία του  Νόμου, στο Πυροσβεστικό Σώμα ήδη εισήχθησαν 225 μόνιμοι Πυροσβέστες       που  φοιτούν στη Σχολή των Βιλλίων.                 Προτίθεστε για ανάλογο αριθμό προσλήψεων από τον πίνακα των Επιλαχόντων Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης άμεσα εφαρμόζοντας έτσι το Νόμο που είναι σε ισχύ?

Σας επισυνάπτουμε τα πρακτικά της Βουλής και της διαρκούς  Επιτροπής της Βουλής τα οποία σχετίζονται με την επεξήγηση της παρ. 6 του άρθρου 15 του Ν. 3938/2011 .      

                                                                                                                                             
  Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων, και αναμένουμε ενέργειες  και ενημέρωση μας





                                                                       Με τιμή το                                                                                    
Διοικητικό Συμβούλιο                                                                                                                                                                            
                                                                     του Σωματείου
            Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                               Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ  ΙΩΑΝΝΗΣ                                                       ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ   ΙΩΑΝΝΗΣ
    κιν.  6948401282  & 750942                                                                           κιν.  6947402626        






 
Βουλής των Ελλήνων 
κατά την ΙΓ΄ περίοδο ( Διαρκής Επιτροπή Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης )   
 ( Άρθρο 40 παρ.1 του Κ.τ.Ε )  

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΠΡΑΚΤΙΚΤΩΝ

   Π/φος                  Δ/φος                       Ημερομηνία                                         Όνομα αρχείου
ΡΟΥΣΟΥ              ΡΟΥΣΟΥ                           28. 2. 11                                             CIEP0228.SR1


προς ψήφιση , νομίζω ότι ικανοποιεί πρώτα ένα χρόνιο αίτημα ανθρώπων , οι οποίοι προσέφεραν πάρα πολλά κατά τη διάρκεια όλων των χρόνων στην πυροσβεστική υπηρεσία και στις ανάγκες των πυροσβεστικών υπηρεσιών .
                Δεύτερον , αποκαθιστά και ένα κοινωνικό ζήτημα , γιατί πλέον αίρεται η ανασφάλεια αυτών των ανθρώπων και θα μπούν κανονικά ως ενεργοί πυροσβέστες σ΄αυτή τη διαδικασία , με σχέση μάλιστα δημοσίου δικαίου και βεβαίως , όλες οι επιμέρους  ρυθμίσεις , οι οποίες έγιναν , αφορούν παρατηρήσεις όλων των συναδέλφων και η πολιτική ηγεσία τις υιοθέτησε .
Βεβαίως και ψηφίζουμε το άρθρο ως έχει.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΤΗΣ (Πτόεδρος της επιτροπής ) : Το λόγο έχει ο κ. Σκυλάκος

                 ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΑΚΟΣ (Ειδικός Αγορητής του Κ.Κ.Ε) : Απ΄ ότι έχω καταλάβει ήταν απαίτηση να καθοριστούν ο αριθμός των θέσεων πρόσληψης του προσωπικού αυτού και η απάντηση είναι ότι συνιστώνται 4.000 οργανικές επί θητείας θέσεις. Δεν αναιρείτε αυτό από την 14η παρατήρηση των αλλαγών που κάνετε , όπου λέτε στην παρ. 6 του άρθρου 15 : << Όσοι προσλαμβάνονται κατά το χρονικό διάστημα της τριετίας αυτής , απαιτείται να έχουν κατά το χρόνο πρόσληψής τους , τα προσόντα που προβλέπονται από την προκήρυξη. Σε κάθε περίπτωση ο αριθμός των άνω προσλαμβανομένων κατ΄ έτος , δεν μπορεί να υπερβαίνει το 50% του αριθμού των οργανικών θέσεων των μονίμων πυροσβεστών που κενώθηκαν το προηγούμενο από την πρόσληψή τους έτος >>.
Όσοι προσλαμβάνονται ως μόνιμοι ή όσοι προσλαμβάνονται με 5ετή θητεία .
Αν είναι για τους 5ετούς , σημαίνει ότι στα 3 χρόνια μετράμε πόσοι βγήκαν σε σύνταξη , πόσοι έφυγαν από το Σώμα .  Μέχρι το 50% αυτών που έφυγαν , δεν συμπληρώνονται 4.000 .

                  ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΟΘΩΝΑΣ ( Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη )      Κύριε Σκυλλάκο, να σας διευκρινίσω. Θα προκηρυχθούν 4.000 θέσεις Πυροσβεστών 5ετούς Υποχρέωσης. Από του χρόνου , μετά την πρόσληψη δηλαδή των 4.000 , από τα οργανικά κενά που θα έχει το πυροσβεστικό σώμα, το 50% θα τροφοδοτείται από τη λίστα των αποτελεσμάτων της προκήρυξης που ισχύει για 3ετία, όπως ορίζει ο νόμος και το άλλο 50% θα πάει στη δυνατότητα να προκηρύσσει το πυροσβεστικό προσωπικό  σε συγκεκριμένες ειδικότητες για μόνιμο προσωπικό όπως θεωρητικά κάνει μέχρι τώρα .  Άλλο το 4.000 και άλλο το 50% των κενούμενων οργανικών θέσεων μετά τους 4.000."





ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΓ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Β΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ϞΣΤ΄
Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Αθήνα, σήμερα στις 10 Μαρτίου 2011, ημέρα Πέμπτη και ώρα 09.34΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε Ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία της Β΄ Αντιπροέδρου .

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ωραία, συμφωνούμε.
Το λόγο έχει ο Εισηγητής της Πλειοψηφίας κ. Ευτύχιος Δαμιανάκης.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ (Υπουργός Προστασίας του Πολίτη): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Δια το τυπικόν του πράγματος, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, θα ήθελα να ενημερώσω το Σώμα για τις ανακοινώσεις, στις οποίες προέβη προηγουμένως ο Υφυπουργός, ο κ. Όθωνας:
Πρώτον, όσον αφορά το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 3 του άρθρου 15 αναδιατυπώνεται ως εξής:
«Το ανώτατο όριο ηλικίας των ως άνω εποχικών πυροσβεστών αυξάνεται μέχρι και το 56ο έτος, εφόσον για κάθε επιπλέον έτος ηλικίας έχουν εργαστεί σε μία αντιπυρική περίοδο, πέραν των προαναφερομένων».
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Μέχρι και.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ (Υπουργός Προστασίας του Πολίτη):  Ναι, μέχρι και το 56ο έτος.
Δεύτερον, το πέμπτο και έκτο εδάφιο της παραγράφου 6 του άρθρου 15 του σχεδίου νόμου αναδιατυπώνονται ως εξής:
«Όσοι προσλαμβάνονται κατά το χρονικό διάστημα της τριετίας αυτής απαιτείται να έχουν κατά το χρόνο πρόσληψής τους τα προσόντα που προβλέπονται από την προκήρυξη, εκτός της ηλικίας την οποία απαιτείται να έχουν κατά το χρόνο λήξης της προθεσμίας υποβολής της αίτησης. Με εξαίρεση τον αριθμό των προσλαμβανομένων κατά την πρώτη εφαρμογή του παρόντος νόμου ,ο αριθμός των ως άνω προσλαμβανομένων κατ’ έτος, δεν μπορεί σε κάθε περίπτωση να υπερβαίνει το 50% του αριθμού των οργανικών θέσεων των μονίμων πυροσβεστών που κενώθηκαν το προηγούμενο έτος από την πρόσληψή τους».
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΝΑΚΟΣ: Διαβάστε το ξανά, κύριε Υπουργέ. Με εξαίρεση;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ (Υπουργός Προστασίας του Πολίτη): «Με εξαίρεση τον αριθμό των προσλαμβανομένων κατά την πρώτη εφαρμογή του παρόντος νόμου ο αριθμός των ως άνω προσλαμβανομένων κατ’ έτος…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΝΑΚΟΣ: Ο πρώτος χρόνος;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ (Υπουργός Προστασίας του Πολίτη): Ναι, αυτό εννοεί, την πρώτη προκήρυξη, ο οποίος προβλέπεται από το νόμο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης):  Θα διανεμηθεί και θα το δείτε πιο καλά.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ (Υπουργός Προστασίας του Πολίτη): Όχι, υπενθυμίζω, γιατί ο κ. Νάκος ρώτησε για τη διάταξη.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΝΑΚΟΣ: Ναι, συμφωνούμε, αν κι έχουμε άλλες ενστάσεις.

 ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ (Υπουργός Προστασίας του Πολίτη): Αναφέρεται στη διατύπωση του άρθρου ως έχει. Αναφέρεται στον αριθμό «τέσσερις χιλιάδες».
«…ο αριθμός των ως άνω προσλαμβανομένων κατ’ έτος» -πέραν αυτών, μετά από αυτούς-«δεν μπορεί σε κάθε περίπτωση να υπερβαίνει το 50% του αριθμού των οργανικών θέσεων των μονίμων πυροσβεστών που κενώθηκαν το προηγούμενο έτος από την πρόσληψή τους».
Τρίτον, στον τρίτο στόχο της παραγράφου 8 του άρθρου 15 του σχεδίου νόμου η φράση «35ο έτος» αντικαθίσταται με τη φράση «40ο έτος».
Τέταρτον, καθ’ υπόδειξη του Προέδρου, του κυρίου Κακλαμάνη, η υποπερίπτωση iii) της παραγράφου 5α) του άρθρου 12 του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 8 του ν. 3838/2010 και αντικαθίσταται με την από 22/2/2011 τροπολογία με γενικό αριθμό 338 και ειδικό αριθμό 14,  με τη συμφωνία του Υφυπουργού Εσωτερικών, του κυρίου Ντόλιου, αντικαθίσταται ως εξής: «Χρέη γραμματέα ασκεί υπάλληλος της περιφέρειας και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης αντίστοιχα κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ που ορίζεται με τον αναπληρωτή του με την απόφαση ορισμού των μελών».
Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ.
(Στο σημείο αυτό ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής καταθέτει για τα Πρακτικά τις προαναφερθείσες βελτιώσεις, οι οποίες έχουν ως εξής:
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης):  Παρακαλώ, να διανεμηθεί και να κατατεθεί.
Το λόγο έχει ο εισηγητής της πλειοψηφίας, ο κ. Ευτύχιος Δαμιανάκης.
ΕΥΤΥΧΙΟΣ ΔΑΜΙΑΝΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, νομίζω ότι μπορώ να μιλήσω και από εδώ. Έτσι δεν είναι;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης):  Ναι, κύριε Δαμιανάκη, έχετε οκτώ λεπτά και με ανοχή.
ΕΥΤΥΧΙΟΣ ΔΑΜΙΑΝΑΚΗΣ: Άρθρα και τροπολογίες μαζί;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης):  Μαζί. Θα υπάρχει μία ενότητα. Άρα, θα υπάρχει μία ανοχή του Προεδρείου στους εισηγητές.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε τον Εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αθανάσιο Νάκο.
Το λόγο έχει ο Ειδικός Αγορητής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, κ. Αντώνιος Σκυλλάκος.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ: Δεν θα επαναλάβω όσα είπα επί της αρχής. Στα περισσότερα άρθρα τοποθετήθηκα εκ μέρους του κόμματός μου στη συζήτηση επί της αρχής.
Έρχομαι στο θέμα των πυροσβεστών, στο άρθρο 15. Από τη συζήτηση και από την πίεση που ασκούσαν και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, ρυθμίστηκε ότι θα υπάρχουν 4.000 θέσεις πενταετούς υπηρεσίας. Πρώτο ζήτημα: Καταργούνται οι αντίστοιχες 4.000 κενές οργανικές θέσεις, που θα έπρεπε να γίνουν προσλήψεις σαν μόνιμο προσωπικό της πυροσβεστικής. Αυτό είναι σε βάρος της προστασίας των δασών. Αυτό είναι σαφές. Δεύτερο ζήτημα: Η προκήρυξη που θα κάνετε δεν είναι δεσμευτική, έχουμε λάβει μόνο πολιτική
επιβεβαίωση ότι θα καλύψετε και τις 4.000 θέσεις. Αυτό δεν αναφέρεται στο κείμενο. Μπορεί να είναι 3.000.
ΕΥΤΥΧΙΟΣ ΔΑΜΙΑΝΑΚΗΣ: Αυτό σημειώνεται στην πρώτη προσθήκη.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ: Μακάρι να σημειώνεται. Δεν το έχω δει.
Το 50% των κενών αφορούν τους επιλαχόντες για την επόμενη τριετία που θα προσλαμβάνονται, όταν χρειάζεται δηλαδή ένας ορισμένος αριθμός. Ο συνδυασμός όλων αυτών μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δεν θα είναι η προκήρυξη για 4.000. Μπορεί να είναι για μικρότερο αριθμό και να συμπληρώνεται μετά από τους επιλαχόντες. Εν πάση περιπτώσει εάν οι επιλαχόντες είναι κάτι διαφορετικό πέραν των 4.000 θέσεων, τότε γιατί αφήνετε περιθώριο να μην προσληφθούν οι 4.000, που λέτε οι θέσεις να συνιστώνται, αλλά να μην συμπληρωθούν.
Επίσης, αυτοί που θα μείνουν με πενταετή θητεία στο τέλος της πενταετίας μπορεί να απολυθούν. Αυτό είναι καθαρό. Άρα, η εξασφάλιση που έχουν είναι μόνο για μία πενταετία. Θα δουλέψουν δώδεκα μήνες για μία πενταετία. Θα εξασφαλιστούν μόνο περίπου 1.000 άτομα, που προβλέπεται ότι είναι εντός της ηλικίας των 35 ή 40 ετών τώρα, οι οποίοι έχουν και απολυτήριο Λυκείου και θα γίνουν μόνιμοι. Μόνο 1.000 άτομα εξασφαλίζονται.
Το συμπέρασμα είναι ότι από τους 5.400 σύμφωνα με τους υπολογισμούς που κάνουν οι συνδικαλιστές θα προληφθούν 3.400. Μένουν απέξω 2.000. Ζητάμε διαβεβαίωση ότι αυτοί θα προσληφθούν, έστω με το οκτάμηνο, όπως δούλευαν και παλαιότερα και δεν υπάρχει διαβεβαίωση. Λέτε ότι θα το δείτε ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες και δεν υπάρχει τέτοια δέσμευση ούτε στο κείμενο ούτε πουθενά.
Άρα, έχουμε και για το δάσος μείωση αυτών που θα υπηρετούν το δάσος και θα αντιμετωπίζουν τις πυρκαγιές. Κόβονται 4.000 θέσεις των μονίμων και οι άλλες 4.000 θέσεις δεν ξέρουμε αν θα συμπληρωθούν. Με βάση το 85% και το 15% θα είναι γύρω στους 3.400 και αυτοί ακόμα και αν έχουν προσληφθεί θα μπορούν να απολύονται στο τέλος της πενταετίας και να μην πάρουν σύνταξη. Οι δε 2.000 που μένουν απέξω, μπορεί και να μη δουλέψουν καθόλου. Εμείς λέμε ότι η λύση θα ήταν να μπουν και οι 5.500 και να γίνουν μόνιμοι ούτε με όρια ηλικίας ούτε με προϋποθέσεις πτυχίων, ούτε τίποτα και χωρίς να καταργηθούν οι 4.000 θέσεις για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Αυτό είναι μία λύση.
Θα έπρεπε, λοιπόν, να γίνει αυτό αν θέλουμε να αναβαθμίσουμε τα δάση. Τώρα αν επικαλούμαστε τα μνημόνια και τις οικονομικές δυσκολίες, ουσιαστικά ο αριθμός που θα εργάζεται μπορεί να είναι μικρότερος απ’ αυτόν που είχαμε τα περασμένα χρόνια.