Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Επιστολή στο Συνήγορο του Πολίτη με θέμα : Αποσαφήνιση – ερμηνεία της παρ. 6 άρθρου 15 του Ν. 3938/2011

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΠΕΝΤΑΕΤΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ & ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ  ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΝΟΜΙΜΑ                                                    
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΑΡ. ΚΑΤ. ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ                                                    ΠΡΟΣ              
ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΡΟΔΟΠΗΣ                                                 1. ΣΥΝΗΓΟΡΟ του ΠΟΛΙΤH
ΑΠΟΦΑΣΗ  :(246/03  1924 ΕΜ 278/03)                                              ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗ  ΜΕΞΗ 5
ΑΠΟΦΑΣΗ  ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ (258/12)                                             Τ.Κ.  115 28   ΑΘΗΝΑ      
ΕΔΡΑ:  ΒΙ.ΠΕ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΚΗ                                                        
ΔΙΟΙΚΗΣΗ  ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ  ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ                                          
ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ  4η ΕΜΑΚ                                                                          
Τ.Κ    69100     E mail ipapanast@gmail.com                                                                              
ΦΑΞ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ : 2510 611302 - 25510 38371                                
ΙΔΡΥΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Π.Ο.Π.Υ.ΣΥ.Π.  

ΑΡ.  ΠΡΩΤ : 136                                                                                        ΚΟΜΟΤΗΝΗ   14/10/2014


ΘΕΜΑ  :  Αποσαφήνιση – ερμηνεία της παρ. 6 άρθρου 15 του Ν. 3938/2011

Σύμφωνα με το Ν.3938/2011 για τις προσλήψεις Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης στο Πυροσβεστικό Σώμα υπάρχει η εξής διατύπωση:
'Άρθρο 15 παράγραφος 6
 <<.........Η Επιτροπή καταρτίζει τους πίνακες επιτυχόντων ανά κατηγορία υποψηφίων με βάση τον αριθμό των μορίων κάθε υποψηφίου. Οι πίνακες επιτυχόντων ισχύουν για τρία έτη. Όσοι προσλαμβάνονται κατά το χρονικό διάστημα της τριετίας αυτής απαιτείται να έχουν κατά το χρόνο πρόσληψης τους τα προσόντα που προβλέπονται από την προκήρυξη, εκτός της ηλικίας την οποία απαιτείται να έχουν κατά το χρόνο λήξης της προθεσμίας υποβολής της αίτησης. Με εξαίρεση των αριθμό των προσλαμβανομένων κατά την πρώτη εφαρμογή  του παρόντος νόμου,ο αριθμός των προσλαμβανομένων κατ' έτος δεν μπορεί σε κάθε περίπτωση να υπερβαίνει το 50% του αριθμού των οργανικών θέσεων των μονίμων πυροσβεστών που κενώθηκαν το προηγούμενο από την πρόσληψή τους έτος..........>> 

   Με τον τρόπο που πραγματοποιούνται οι προσλήψεις, θεωρούμε ότι δεν υπάρχει ισότιμη αντιμετώπιση και ουσιαστική εφαρμογή της συγκεκριμένης παραγράφου.

Επιπροσθέτως,
'Άρθρο 15 παράγραφος 1
   Χαρακτηρίζει τους Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης ως ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ κατηγορία που ΟΜΩΣ καταλαμβάνει επί θητεία ΘΕΣΕΙΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ. 
   Ακόμη και το ενδεχόμενο λάθους διατύπωσης της παραγράφου, δεν υφίσταται, καθώς οι Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης αποτελεί μία νεοσυσταθείσα κατηγορία στους κόλπους του Πυροσβεστικού Σώματος.

   Αναφέρεται επακριβώς:
"...Συνιστώνται 4000 οργανικές επί θητεία θέσεις Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης με αντίστοιχη μείωση οργανικών θέσεων μονίμων Πυροσβεστών."

   Επιπροσθέτως:
   "... Ο αριθμός των οργανικών θέσεων Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης μπορεί να αυξάνεται και μειώνεται με προεδρικό διάταγμα που προτείνεται από τους Υπουργούς Οικονομικών & Προστασίας του Πολίτη."

   Τέλος, στο Ν.4249/2014 άρθρο 98 παράγραφος 3, όπως αυτός ορίστηκε κατά την Αναδιοργάνωση-Αναδιάρθρωση των Σωμάτων Ασφαλείας αναφέρει τα εξής:

    Η διάταξη της παρ. 9 του άρθρου 15 του ν. 3938/ 2011 (Α' 63) αντικαθίσταται ως εξής:
«9. α) Οι Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης ασκούν κυρίως καθήκοντα δασοπυρόσβεσης, δασοπροστασίας και πυρασφάλειας. Επίσης, δύνανται να διατίθενται επικουρικά και στην άσκηση των λοιπών καθηκόντων του πυροσβεστικού προσωπικού, ανάλογα με τις υπηρεσιακές ανάγκες. Κατ’ εξαίρεση, όταν συντρέχουν ειδικοί ή έκτακτοι υπηρεσιακοί λόγοι που δυσχεραίνουν ουσιωδώς την άσκηση του επιχειρησιακού έργου και την αποτελεσματικότητα του πυροσβεστικού μηχανισμού, επιτρέπεται, μόνο για την αντιμετώπιση αυτών, να διατίθενται και σε κύριες πυροσβεστικές δράσεις.

   Τελικά οι Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης δύναται να ασκούν πλήρως τα καθήκοντα των μονίμων Πυροσβεστών ή τελικά ερμηνεύουν το Νόμο όπως αυτό εξυπηρετεί την εκάστοτε ηγεσία είτε φυσική είτε πολιτική?
   Διατίθενται επικουρικά ή πλήρως? 

Εφόσον με τις ασάφειες που προκύπτουν, τη μία αναγνωρίζουν τις δυνατότητές τους και την αποτελεσματικότητά τους και την άλλη είναι ακατάλληλοι και δεν μπορούν να συμβάλλουν στον επιχειρησιακό έργο.

Ζητάμε τη γνώμη σας για τη διάκριση μεταξύ των εργαζομένων και παρακαλούμε για την έγγραφη απάντησή σας καθώς μέχρι τώρα έχουν υλοποιηθεί προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, παραγκωνίζοντας τους Επιτυχόντες Επιλαχόντες Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης, απαξιώνοντας με αυτό τον τρόπο το θεσμό που υφίσταται. 

Παράλληλα θα θέλαμε τη γνώμη σας βάσει των όσων παραπάνω σας γνωστοποιούμε, αν δύναται η κάλυψη του 50% των θέσεων από τον πίνακα των Επιτυχόντων Επιλαχόντων Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης που προκύπτουν κατ' έτος από το μόνιμο προσωπικό. 

Συνημμένα σας υποβάλλουμε το Νόμο 3938/2011, το Νόμο 4249/2014 και την υπ. αριθ. 34671 οικ. Φ. 300.2/ 28-7-2011 προκήρυξη 4.000 Π.Π.Υ του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος  προκειμένου να διευκολύνουμε το έργο σας. 
   Σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο ένα σύντομο ιστορικό της συγκεκριμένης υπόθεσης ή και για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία, είμαστε στη διάθεσή σας.

                                                                      Με τιμή το                                                                                                                                                  
                                                           Διοικητικό Συμβούλιο                                                                                                                                                                            
                                                                   του Σωματείου
            Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                H  Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ  ΙΩΑΝΝΗΣ                                                                  ΑΣΤΡΟΥΔΗ  ΔΗΜΗΤΡΑ
    κιν.  6948401282  & 750942                                                                 κιν. 6988615400  & * 715400