Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

Προς Βουλευτές ... Ενέργειες για την απορρόφηση των Επιλαχόντων – Επιτυχόντων Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης του Ν. 3938 / 2011

ΣΩΜΑΤΕΙΟ   ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ   ΠΕΝΤΑΕΤΟΥΣ   ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ   &   ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ  ΑΝΑΤ.   ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ   &   ΘΡΑΚΗΣ

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ  ΣΩΜΑΤΕΙΟ  ΝΟΜΙΜΑ  ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΑΡ. ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ  ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΡΟΔΟΠΗΣ  ΑΠΟΦΑΣΗ  :(246/03  1924 ΕΜ 278/03) ΕΔΡΑ : ΚΟΜΟΤΗΝΗ  ΔΙΕΥΘYΝΣΗ :  ΒΙ.ΠΕ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ  ΔΙΟΙΚΗΣΗ  ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ - 4η ΕΜΑΚ Τ.Κ 69100   ΦΑΞ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ :   25510 38371            ΙΔΡΥΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Π.Ο.Π.Υ.ΣΥ.Π.               Blog : pyrosvestesamth.blogspot.gr   E mail : ipapanast@gmail.com

ΠΡΟΣ :

1.   ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΔΡΑΜΑΣ  κ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗ  ΧΡΗΣΤΟ   ckaragiannidis@parliament.gr    
2.   ΒΟΥΛΕΥΤΗ  ΚΑΒΑΛΑΣ  κ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗ ΔΗΜΗΤΡΗ  diemmanou@gmail.com
3.   ΒΟΥΛΕΥΤΗ  ΚΑΒΑΛΑΣ  κ.  ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΗΛΙΑ  ioannidishlias11@gmail.com
4.   ΒΟΥΛΕΥΤΗ  ΚΑΒΑΛΑΣ κα ΤΣΑΝΑΚΑ  ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ  tsanakal@yahoo.gr
5.   ΒΟΥΛΕΥΤΗ  ΕΒΡΟΥ  κα. ΓΚΑΡΑ  ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ  natasagara@gmail.com
6.   ΒΟΥΛΕΥΤΗ  ΕΒΡΟΥ κ. ΡΙΖΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ  rizossufli@gmail.com    
7.   ΒΟΥΛΕΥΤΗ  ΕΒΡΟΥ κ. ΚΑΪΣΑ  ΓΕΩΡΓΙΟ
8.   ΒΟΥΛΕΥΤΗ  ΞΑΝΘΗΣ κ. ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗ  ΕΥΣΤΑΘΙΟ   stathisgianakidis@gmail.com
9.   ΒΟΥΛΕΥΤΗ  ΞΑΝΘΗΣ  κ. ΑΊΧΑΝ  ΖΕΊΜΠΕΚ   zeybek@parliament.gr
10. ΒΟΥΛΕΥΤΗ  ΡΟΔΟΠΗΣ κ. ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΜΟΥΣΤΑΦΑ moustafamoystafa@gmail.com
11. ΒΟΥΛΕΥΤΗ  ΡΟΔΟΠΗΣ κ. ΚΑΡΑ ΓΙΟΥΣΟΥΦ ΑΪΧΑΝ  karayiousouf@parliament.gr  
12. ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΑΧΑΙΑΣ κ. ΧΑΤΖΗΛΑΜΠΡΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟ  xatzilamprou@parliament.gr
13. ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ κα. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΜΑΡΙΑ  m.triantaf@parliament.gr
14. ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ κ. ΚΩΤΣΙΟ ΘΩΜΑ
15. ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ κα. ΚΑΤΣΑΒΡΙΑ- ΣΙΩΡΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΥΣΟΥΛΑ
16. ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ κ. ΛΑΠΑ ΣΠΥΡΟ
17. ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ κ. ΜΙΧΑΛΑΚΗ ΝΙΚΟΛΑΟ
18. ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΡΙΚΑΛΩΝ κα. ΔΡΙΤΣΕΛΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ
19. ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΜΕΊΚΟΠΟΥΛΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ
20. ΒΟΥΛΕΥΤΗ Β΄ ΑΘΗΝΩΝ κα. ΚΑΒΒΑΔΙΑ ΑΝΝΕΤΑ  aKavadia@hotmail.com
21. ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΑΧΑΊΑΣ κα. ΚΑΝΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ maria.kanello@gmail.com

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ : 1. ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ   2.  ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΕΛΗ  3. Π.Ο.Π.Υ.ΣΥ.Π


ΑΡ.  ΠΡΩΤ :  74                                                                                 ΚΟΜΟΤΗΝΗ :   16/03/2015


ΘΕΜΑ : Ενέργειες για την απορρόφηση των Επιλαχόντων – Επιτυχόντων Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης του Ν. 3938 / 2011

ΕΠΙΛΑΧΟΝΤΕΣ – ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΤΩΝ 4000 ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΠΕΝΤΑΕΤΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ ( Ν. 3938/2011 )

Με τον διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε με την υπ' αριθμ' πρωτ. 34671 οικ / Φ.300.2 / 28-07- 2011 απόφασης του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με θέμα " Προκήρυξη διαγωνισμού για την πρόσληψη στο Πυροσβεστικό Σώμα 4000 Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης " προέκυψε ένα ζήτημα μη αναμενόμενο με τα τότε δεδομένα. Δηλαδή, όλα έδειχναν ότι αυτοί που πληρούσαν τις προϋποθέσεις θα είχαν εισαχθεί στο Πυροσβεστικό Σώμα με αποτέλεσμα να μην υφίσταται σήμερα κατηγορία Επιλαχόντων Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης.

Οι Συνάδελφοι Επιτυχόντες – Επιλαχόντες του Διαγωνισμού που θα έπρεπε βάσει του Νόμου 3938/2011, να έχουν απορροφηθεί στο σύνολό τους. Παρόλα αυτά τελούν ακόμη σε ομηρία όχι μόνο της 3ετούς ισχύς του πίνακα των Επιλαχόντων αλλά και της 2ετούς παράτασης  που διανύουμε τώρα, όπως αυτή αποφασίστηκε κατά την Αναδιοργάνωση των Σωμάτων Ασφαλείας και σφραγίστηκε στον 4249/2014 . 
  
 Ένας σημαντικός αριθμός Επιλαχόντων του διαγωνισμού, παρότι θα έπρεπε ήδη να έχει ξεκινήσει από το πρώτο κιόλας έτος η σταδιακή τους απορρόφηση όπως αυτό προβλέφθηκε από τον Ν. 3938/2011. 

Το Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος παρά τις διαρκείς έγγραφες οχλήσεις να μας γνωστοποιήσει τα οργανικά κενά που δημιουργούνταν κατ' έτος, δεν απάντησε ποτέ. Σε προφορικές συνδιαλέξεις μας έλεγε ένα αριθμό κατά προσέγγιση και ποτέ τα πραγματικά κενά που υπήρχαν. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα μέχρι και σήμερα οι συνάδελφοι να τελούν σε ομηρία καθώς η φυσική ηγεσία έκρινε σκόπιμο να αναπληρώνει τα κενά που δημιουργούνται στον κλάδο των Π.Π.Υ. 

Στο άρθρο 15 στην παράγραφο 6 Του Ν. 3938/2011, αναφέρει την κάλυψη του 50% των κενών οργανικών θέσεων που δημιουργούνται κατ' έτος από τον υπάρχον πίνακα των Επιλαχόντων. Η συγκεκριμένη παράγραφος έχει ερμηνευτεί και παρερμηνευτεί κατά καιρούς για την εγκυρότητά της  με αποτέλεσμα εδώ και 3 χρόνια να μην έχει γίνει η οποιαδήποτε ενέργεια.   Κατά την "Αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος" ο πίνακας των Επιλαχόντων Πυροσβεστών Π.Υ πήρε παράταση για άλλα 2 έτη. Παράταση ουσιαστικά της αγωνίας όσων αυτή τη στιγμή εμπεριέχονται σε αυτόν.

Κάνοντας μια αναδρομή στην μέχρι τώρα πορεία ως Συμβασιούχοι Πυροσβέστες, αξίζει να σημειώσουμε ότι η λειτουργία του θεσμού 10 και πλέον ετών , δεν μας εξαίρεσε ποτέ - πλην του αντικειμένου της πρόσληψης - να συμμετέχουμε και σε αστικά συμβάντα. Είτε αυτό οφειλόταν στην έλλειψη προσωπικού είτε αυτό οφειλόταν στην αναγνωρισιμότητα για την ικανότητα που είχαμε ώστε να ανταπεξέλθουμε. 'Όλη αυτή η διαδικασία βοήθησε ώστε να αποκτηθεί η πολύτιμη εμπειρία και να μας ενσωματώσει στη δύναμη του προσωπικού σε κάθε Υπηρεσία. Το σημαντικότερο όλων είναι η αποδοχή από την πολιτεία και το κοινωνικό σύνολο για την μέχρι τώρα προσφορά μας στην αποτελεσματικότητα του έργου του Πυροσβεστικού Σώματος. Η προσφορά μας δεν είναι λιγότερη ούτε υποδεέστερη για να αξίζουμε όλη αυτή την ψυχοφθόρα κατάσταση.

Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα και έτσι όπως αυτά εξελίσσονται, δύναται να δοθεί λύση στο ζήτημα των Επιλαχόντων Επιτυχόντων Πυροσβεστών Πενταετούς  Υποχρέωσης, αν λάβουμε υπόψη ότι:

Οι Επιλαχόντες συνεχίζουν μέχρι και σήμερα να προσφέρουν τα μέγιστα από τη θέση του Συμβασιούχου Πυροσβέστη.

Αναμφισβήτητα η εμπειρία τους εμπλουτίζεται καθώς δεν εμπλέκονται μόνο σε συμβάντα δασοπυρόσβεσης. Οι εποχές που διανύουμε, τα καιρικά φαινόμενα εναλλάσσονται και απαιτούν την επέμβαση όλης της δύναμης που διαθέτει κάθε Υπηρεσία , χωρίς εξαιρέσεις σε πάσης φύσης Πυροσβεστικό έργο.

Ακόμη, από το 2015 έως και το 2019 δεν αναμένεται καμιά πρόσληψη μόνιμου προσωπικού καθώς το επάγγελμα του Πυροσβέστη θα συμπεριληφθεί στις Πανελλαδικές εξετάσεις.

Η διάθεση της σημερινής κυβέρνησης, να αποκαταστήσει πάσης φύσης αδικία στις τάξεις των εργαζομένων, μας ώθησε ώστε να επικαλούμαστε την παράγραφο 1 του άρθρου 15 του Ν. 3938/2011, όπου προβλέπει την αύξηση των θέσεων με κοινή απόφαση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης  & Προστασίας του Πολίτη και του Υπουργού Οικονομικών , με προεδρικό διάταγμα.

Η εκπαίδευση των Π.Π.Υ δεν κοστίζει από την άποψη ότι πραγματοποιείται στις κατά τόπους Υπηρεσίες και όχι στις Σχολές. Αυτό σημαίνει μηδέν λειτουργικά έξοδα. 

Το χρονικό διάστημα περιορίζεται στους 2 μήνες αντί 4, καθώς είναι γνώστες των αγροτοδασικών συμβάντων και εκπαιδεύονται στα αστικά συμβάντα. Και το κυριότερο, είναι σε ετοιμότητα ακόμη και κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους , αν κριθεί απαραίτητη η συμβολή τους.

Ζητάμε να στηρίξετε την δημιουργία ενός Προεδρικού Διατάγματος και να συμβάλλεται σε αυτό με όλες σας τις δυνάμεις ώστε να επιτευχθεί η άμεση απορρόφηση των εναπομείναντων Επιλαχόντων – Επιτυχόντων Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης . Ζητάμε να πάψει επιτέλους ο εμπαιγμός στο πρόσωπό μας και να αποκατασταθεί ο εργασιακός ρατσισμός που έχουμε υποστεί τα τελευταία 3 χρόνια. Τα δείγματα γραφής αυτής της κυβέρνησης είναι να παταχθεί οτιδήποτε έχει να κάνει με την εργασιακή αδικία. 

Στη δική μας περίπτωση θεωρούμε ότι αυτό το ζήτημα, αποτελεί μέγιστη πρόκληση για την κυβέρνηση και ευελπιστούμε για την άμεση επίλυσή του.

Για οποιεσδήποτε πληροφορίες, είμαστε στη διάθεσή σας.


                                                                        Με τιμή το                                                                                                                
Διοικητικό Συμβούλιο
του Σωματείου
            Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                               H  Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ




ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ  ΙΩΑΝΝΗΣ                                                            ΑΣΤΡΟΥΔΗ  ΔΗΜΗΤΡΑ
    κιν.  6948401282  & *750942                                                             κιν. 6988615400  & * 715400